Betere fietsveiligheid

De belangrijkste doelstelling van deze werkzaamheden is om de veiligheid van de actieve weggebruikers te verbeteren. Zo zal de heraanleg van het kruispunt zelf een veiligere overgang voor fietsers moeten garanderen en worden er langs de Trianonlaan tot aan het kruispunt met het kanaal Leuven-Mechelen nieuwe en comfortabelere fietspaden aangelegd.

In opdracht van de gemeente Boortmeerbeek zal AWV in één beweging ook de aansluiting van de Stationsstraat op de Mechelsesteenweg onder handen nemen.

Timing

Het ontwerpplan is ondertussen volledig uitgewerkt. Momenteel moeten er twee belangrijke elementen nog verder geformaliseerd worden. Het gaat daarbij over afspraken met de gemeente Boortmeerbeek over hoe de aansluiting van de Stationsstraat aangepakt zal worden. Daarnaast moet er ook nog verder bekeken worden wat de impact van het ontwerp is op de aangelanden ter hoogte van het domein Trianon.

Wanneer dat afgerond is, zal gelijktijdig de aanbesteding opgestart worden en de omgevingsvergunning aangevraagd. Dat zou nog in de loop van 2023 gebeuren. Rekening houdend met de tijdige aanduiding van een aannemer en een gunstige periode om de werken op te starten, zullen de werken in het voorjaar van 2024 van start gaan. De minister rekent daarbij op een uitvoeringstermijn van 150 werkdagen.

De totaalkost van de werken zou geschat 960.000 euro bedragen, kosten voor de herinrichting van de lokale wegenis komen op conto van het gemeentebestuur van Boortmeerbeek. De omwonenden zullen in aanloop van de vergunningsaanvraag via de website van AWV en de bewonersbrieven verder geïnformeerd worden over het verloop van de werken.

Arnout Coel: “Het is een goede zaak dat AWV de handen in elkaar slaat met de gemeente Boortmeerbeek om het kruispunt aan de Trianonlaan veiliger te maken voor fietsers. Goede communicatie en een doordachte omleiding zullen wel nodig zijn tijdens de werken. De Trianonlaan en het verlengde daarvan (N267) zijn immers een belangrijke verbinding tussen de E19 en de N26, waarop het tijdens de spitsuren sowieso al vrij druk is.”

In de pers

Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230316_94753251