Werken carpoolparking gaan weldra van start en N80 in Landen wordt grondig aangepakt

Door Arnout Coel op 30 januari 2023, over deze onderwerpen: In de Pers, Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaams-Brabant

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer plant in 2023 en de jaren nadien een aantal werkzaamheden op de N80 Hannuitsesteenweg/Steenweg op Sint-Truiden in Landen. In eerste instantie wordt de carpoolparking en de omgeving daarrond afgewerkt, later volgt ook een ander deel van deze gewestweg in de richting van Gingelom.

Carpoolparking en omgeving

Het project van de capaciteitsuitbreiding en verbeterde toegankelijkheid van de carpoolparking aan de E40 in Walshoutem stond al langer op de planning. Daarbij werd door AWV ook ingepland om de fietspaden in de buurt van de parking op de Hannuitsesteenweg veiliger te maken en aan te passen in functie van het geldende 70 km/u-snelheidsregime op deze gewestweg.

Reeds vorig jaar liet bevoegd minister Peeters aan Vlaams Volksvertegenwoordiger Arnout Coel (N-VA) weten dat het ontwerp hiervoor gefinaliseerd was en de omgevingsvergunning verkregen.

Uit het antwoord op een meer recente parlementaire vraag van Coel bleek dat de aanbestedingsfase ondertussen bijna afgelopen is en er weldra een aannemer zal aangeduid worden. Als alles volgens plan verloopt zullen de werkzaamheden aanvatten in het voorjaar of de zomer van 2023. De kostprijs voor deze werken is ondertussen wel gestegen van 0,9 miljoen naar 1,15 miljoen euro. Dit is te wijten aan bijkomstige onderhoudswerken die op de parking zullen plaatsvinden en een algemene toename van de kosten van de kandidaat-aannemers.

Steenweg op Sint-Truiden

Ook de plannen voor de heraanleg van de Steenweg op Sint-Truiden tussen de Bormansstraat en de Steenweg in Gingelom zouden stilaan in een stroomversnelling gaan. In het verleden werd er voor dit traject reeds een volledig wegenisontwerp opgemaakt. AWV wil, in samenwerking met Fluvius dat zal instaan voor de aanleg van de riolering, in eerste instantie werk maken van het rioleringsontwerp. Dat zal ongeveer 1 jaar studiewerk kosten. Nadien wordt de onteigeningsfase opgestart, de omgevingsvergunning aangevraagd en het aanbestedingsdossier uitgeschreven.

Ook de Stad Landen is betrokken partij en zal de parkings, lokale voetpaden en groenvoorzieningen realiseren. De investeringskost voor de infrastructuur wordt verdeeld tussen AWV en de Stad Landen. De kosten voor de riolering worden volgens de gangbare verdeelsleutels en in samenspraak met Fluvius tijdens het verdere verloop van de studie verdeeld.

Arnout Coel: “De carpoolparking wordt vandaag al frequent gebruikt. Door de capaciteit te vergroten geeft Vlaanderen nog meer kans aan de Landenaren om hun steentje bij te dragen aan de ‘modal shift’. En met de heraanleg van de Steenweg op Sint-Truiden wordt ook in Landen zelf werk gemaakt van een vlotter en veiliger verkeer.”

In de pers

Het Laatste Nieuws: https://www.hln.be/landen/werken-carpoolparking-gaan-weldra-van-start-en...

Hageland Actueel: https://www.hagelandactueel.be/tienen-actueel/nieuws/landen/vlaams-agent...

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is