Reeds gerealiseerd

Vorig jaar plaatste het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer reeds galgpalen en ledverlichting op zes verschillende locaties in onze regio. Specifiek voor oversteekplaatsen in de nabije omgeving van een school en op schoolroutes betrof het: het kruispunt van de Brainestraat/Duivenstraat met de N251-Naamsesteenweg in Oud-Heverlee, het kruispunt van de Van der Vorstlaan met de N253-Sint-Janbergsesteenweg in Huldenberg én het kruispunt van de Oude Weg met de N64-Hannuitsesteenweg in Tienen. De kost hiervan bedroeg 35.000 euro per oversteekplaats.

Ook op het kruispunt van de Rennessingel met de N2-Brusselsesteenweg in Leuven, het kruispunt van de Pastoor Dergenstraat met de N19-Leuvensesteenweg in Aarschot én het kruispunt van de Bleystraat met de N29-Altenaken in Hoegaarden werd er in 2022 verlichting geplaatst. Dit kostte alles samen zo’n 116.000 euro. Geen van deze oversteekplaatsen is gelegen in de onmiddellijke nabijheid van een school of op een schoolroute.

Op de planning

In 2023 zal op zes locaties in de buurt van Leuven verlichting aan oversteekplaatsen geïnstalleerd worden. Drie van die oversteekplaatsen bevinden zich in Herent. Het gaat daarbij over de kruispunten van respectievelijk de Van Couwenhovenlaan, de Grote Molenweg en de Diependaalweg met de drukke N2-Brusselsesteenweg. De geschatte kost hiervan bedraagt 25.000 euro per oversteekplaats. De drie kruispunten liggen op een belangrijke schoolroute.

Daarnaast zullen er in het centrum van Neerijse ook twee oversteekplaatsen voorzien worden van verlichting. Het gaat daarbij over de kruispunten van de Donkersstraat en de Beekstraat met de N253-Dorpsstraat. Naar schatting zou de kost hiervan oplopen tot 40.000 euro per oversteekplaats. In het dorpscentrum van Neerijse is Vrije Basisschool De Bolster gevestigd.

Tot slot zal AWV ook in Haacht op het kruispunt van het Scharent met de N21-Werchtersesteenweg verlichting plaatsen ter waarde van 35.000 euro. De Werchtersesteenweg is een veelgebruikte fietsroute voor de scholen die iets verderop in het centrum van Haacht gesitueerd zijn.

Arnout Coel: “Het is een goede zaak dat er gedurende de periode 2022-2023 1,2 miljoen euro van de in totaal 7,6 miljoen euro gebruikt zal worden voor de verlichting van oversteekplaatsen op gewestwegen in Vlaams-Brabant. De minister doet een verdienstelijke inspanning, maar ik roep haar op om in de toekomst de nodige middelen te blijven vrijmaken voor de aanleg van galgpalen en ledverlichting zodat onze kinderen met een gerust hart van en naar school kunnen pendelen.”

In de pers

ROBtv: https://www.robtv.be/nieuws/200-000-euro-voor-veiligere-oversteekplaats…