#Toerdeboer - Het Nijswolkje

Door Arnout Coel op 25 september 2020, over deze onderwerpen: Landbouw, Vlaams-Brabant

Halte 17 van #toerdeboer bracht ons bij Ann en Tom van Het Nijswolkje. Op hun boerderij in Rillaar houden ze vlees- en melkschapen.

Van scouts tot boer tot huizenbouwers

Ann en Tom leerden elkaar kennen op de scouts in Lubbeek. Ann is opvoedster van opleiding, Tom ergotherapeut en boerenzoon. In 2000 kochten ze de boerderij in Rillaar waar ze eigenhandig hun huis bouwden.

Krak in hun vak

Lange tijd bleef het bij hobbyboeren met een 12tal vleesschapen. Maar een vijftal jaar geleden begon het toch te kriebelen om daar verder in te gaan. De eerste Belgische melkschapen werden gekocht. En ze namen hun tijd om uit te zoeken wat je allemaal kan maken met schapenmelk. Vandaag werkt Ann fulltime op de boerderij en heeft ze samen met Tom de handen vol met hun 60 vleesschapen, 40 melkschapen en 3 paarden.

Krak op verschillende vlakken

Het kloppende sociale hart van de boerderij is de hoevewinkel waar naast vlees, kaas, yoghurt en melk ook lekkere ijsjes verkocht worden op dinsdag en zondag. En ook als zorgboerderij blijven ze verbonden met de sociale sector.

De wet wil niet altijd mee

Aan enthousiasme ontbreekt het alleszins niet, Ann en Tom doen alles met passie voor hun dieren en voor hun klanten. Ze botsen daarbij al wel eens op regelgeving die eerder op maat van grootschalige landbouw is gemaakt. Nu ook kleinschalige lokaal georiënteerde landbouw terug meer en meer opgang maakt moeten we zeker eens bekijken of het regelgevend kader hierin niet kan volgen en een aanpak op maat mogelijk maakt. Wij nemen jullie enthousiasme mee naar het Vlaams Parlement!

Wist je dat …

  • Hun producten niet alleen in de hoevewinkel verkocht worden maar onder andere ook: op evenementen (vb. Lubbeek zingt), op locatie (vb. feesten in Craywinckelhof), op andere verkoopgelegenheden (vb. Korte Keten verdeelpunten) en in grotwarenhuis Match te Leuven.
  • Het Nijswolkje tijdens corona mocht openblijven. In samenwerking met de stad organiseerde ze een hele toer rond de boerderij zodat er geen ophopingen ontstonden.
  • De naam Het Nijswolkje ontstaan is door: familienaam Nijs, ijs (van de melk), wol (van de schapen), wolkje (lijkt op een schaap, dromen, zwevend op een berg door locatie).

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is