Helemaal van 0

Vader Werner starte er in 1980 als 'nieuwe boer' helemaal van 0 een varkensbedrijf. Enkele tegenslagen zoals uitbraak van de varkenspest in een buurgemeente en onteigening voor de TGV zorgden voor een parcours met vallen en opstaan. Maar de boer, hij ploegde voort.

Generaties bouwen verder

De 3 zonen toonden interesse om in het landbouwbedrijf actief te worden maar daarvoor was het bedrijf niet groot genoeg. Toen er reclame over biogasinstallaties in de brievenbus zat, kwamen de broers op een idee. ‘Waarom gebruiken we onze mest niet om groene energie op te wekken?’, vroegen ze zich af. En het idee om een biogasinstallatie aan hun boerderij toe te voegen, was geboren.

Biogas in Vlaanderen

Vandaag zijn er zo een 40tal installaties in heel Vlaanderen waarvan het merendeel van het agrarische type. Maar toen de broers er mee begonnen was dat nog echt in de pioniersjaren.

Het vraagt heel wat jaren om een optimaal rendement uit zo een installatie te leren halen. En ook de wisselende regelgeving zorgt voor de nodige kopzorgen. Maar de broers hebben hun installatie ondertussen zo uitgebouwd dat ze goed is om heel Boutersem en Bierbeek van groene stroom te voorzien en 90.000 ton afval per jaar te verwerken.

What’s next

Ondertussen worden al nieuwe plannen gesmeed om met het restproduct 'effluent' (bijna loosbaar water) bij te dragen aan de Blue Deal van Zuhal Demir en mee de droogte die Vlaams-Brabant treft te lijf te gaan. Als dat lukt zullen meteen ook heel wat vrachtverplaatsingen over de weg tot het verleden behoren.

“De boer als ondernemer, door de familie Guilliams dagelijks in praktijk gebracht.”

Wist je dat ...

  • toen de pest uitbrak, de familie Guilliams verplicht werd om alle biggen en materialen weg te doen zodat pest op de boerderij verdween.

  • loosbaar water irrigatiewater is. Daardoor heeft het water een bruine kleur en mag het niet geloosd worden.