Automatisch melken

Bij Hugo worden een 70-tal koeien gemolken met een melkrobot. Die melkrobot is een grote installatie waar 1 koe per keer in past. Via sensoren worden de spenen gescand en wordt er rond elke speen een rubberen zuignap geplaatst door middel van lucht. Deze zuignappen worden ritmisch aangezogen en losgelaten, waardoor er een knijpbeweging plaatsvind. De melk uit de speen wordt opgevangen.

Niet stilzitten

Het automatisch melken betekent niet dat er geen werk meer te doen is. Er is namelijk heel wat opvolgwerk aan zo’n 24u/24u en 7d/7d melksysteem. Daarnaast moeten de melkkoeien en jongvee gevoederd worden, de stallen gemest en wordt er 130ha (inclusief weides) grond bewerkt. In zijn vrije uurtjes duikt Hugo in zijn administratie.

Generatie op generatie

Het boeren-gen blijkt ook bij de familie Schrevens zeer besmettelijk, dat bewijzen Hugo’s 3 dochters. Één dochter heeft een uit de kluiten gewassen melkveebedrijf in Glabbeek, de andere ging een andere weg op maar trouwde wel met een boer en de jongste dochter is actief in de sector en overweegt het bedrijf van Hugo over te nemen. Een familie met passie voor landbouw.

Ook burgemeester Theo Francken bracht een bezoek tijdens mijn stage. Het was in veel opzichten een zeer geslaagde en interessante halte van de #toerdeboer.

Wist je dat …

  • Een melkstal op maat van de koe is. Je leest het goed, een koe kan zelf kiezen wanneer ze gemolken wil worden en wanneer ze dus de melkruimte binnenwandelt.
  • Hugo 2 broers heeft. Broer Theo is boer net zoals Hugo maar dan in Sint-Pieters-Rode. De andere broer, Louis, keert terug naar zijn roots door het verwerken van het basisproduct, graan, in zijn brouwerij.