Project-MER en omgevingsvergunning

De ingebruikname van de spitsstrook behoeft een goedgekeurd milieueffectenrapport, dat de gevolgen voor het omliggende milieu (o.a. op vlak van geluid en uitstoot) van de E314 in kaart moet brengen. Dat is tevens een noodzakelijke voorwaarde om nadien de omgevingsvergunning voor het project in te dienen.

Momenteel is er een studiebureau aangesteld voor de opmaak van dat MER. Er zijn gesprekken lopende tussen het studiebureau en de gewestelijke omgevingsambtenaar om de exacte contouren van het project af te bakenen. In de tweede helft van 2023 verwacht minister Peeters een goedgekeurd MER, waarna de omgevingsvergunning aangevraagd kan worden. Pas daarna worden de technische aanpassingen uitgevoerd.

Technische aanpassingen

De seinbruggen boven de rijvakken zijn al aanwezig en voorzien van voeding en netwerk. De rijstrooksignalisatieborden voor boven de spitsstrook moeten echter nog besteld, geplaatst en geconfigureerd worden. Ook de camera’s voor de controle van de spitsstrook moeten nog geplaatst worden.

Daarnaast moeten de bestaande wegmarkeringen aangepast worden en moeten er lokaal vangrails en obstakelbeveiligers geplaatst worden. Het aanbrengen van markeringen kan enkel bij voldoende hoge temperaturen.

De totale kostprijs van deze werkzaamheden bedraagt 1,85 miljoen euro. Er zal stevig doorgewerkt moeten worden om de spitsstrook nog dit jaar in gebruik te kunnen nemen.

Arnout Coel: “Na de ingebruikname van de spitsstrook richting Limburg in het voorjaar van 2022 is het voor veel pendelaars uit Oost-Brabant met ongeduld wachten op de ingebruikname van de spitsstrook in de tegengestelde richting. Uit mijn vraag aan minister Peeters blijkt dat er nog wel wat stappen te doorlopen zijn vooraleer het zo ver is. Ik roep haar diensten dan ook op om hier met de gepaste spoed aan verder te werken zodat de spitsstrook op de E314 richting Leuven/Brussel nog dit jaar in gebruik kan genomen worden. Hoe sneller, hoe liever! ”

In de pers

Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230215_96603876

ROBtv: https://www.robtv.be/nieuws/langverwachte-spitsstrook-op-e314-richting-…

Leuven Actueel: https://www.leuvenactueel.be/nieuws/oost-brabant/spitsstrook-op-de-e314…