Renteloze leningen voor scholen om energiefactuur betaalbaar te houden

Door Arnout Coel op 31 augustus 2022, over deze onderwerpen: Schoolinfrastructuur, Energiebeleid
Arnout Coel

Bij het begin van het nieuwe schooljaar trekken veel scholen aan de alarmbel omdat ze geconfronteerd worden met enorme stijgingen van hun energiefactuur. Verschillende directies houden rekening met 30 tot 40 procent extra kosten, soms zelfs de helft meer. “Deze crisis biedt echter ook opportuniteiten voor onze scholen om versneld de omschakeling te maken naar energie-efficiënte alternatieven en hernieuwbare energie. De energielening die minister Ben Weyts voorziet via AGION kan daarbij een duwtje in de rug geven”, zegt Vlaams Parlementslid Arnout Coel.

Sinds 2020 kunnen scholen uit het vrij gesubsidieerd en het officieel onderwijs via AGION beroep doen op een renteloze lening van maximaal 500.000 euro, terug te betalen over een maximale looptijd van 15 jaar. “De scholen kunnen daarmee investeren in hernieuwbare energie, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en zonneboilers, en/of energie-efficiëntie zoals isolatie, hoogrendementsketels en extra isolerende ramen. Door de huidige energieprijzen is de terugverdientermijn een stuk korter”, verduidelijkt Coel.

Vooral zonnepanelen

Uit gegevens die Arnout Coel opvroeg bij minister Weyts blijkt dat in 2020 en 2021 in totaal 104 renteloze leningen zijn toegekend voor een totaalbedrag van 3.532.197 euro. Voor 2022 waren er de periode januari-april al 14 leningen toegekend voor een totaal van 792.109 euro. Het merendeel van de investeringen gaat naar zonnepanelen.

Scholen weg laten vinden naar Energielening

“Het is een bijzonder goede zaak dat de minister al enkele jaren deze middelen vrijmaakt om de scholen te beschermen tegen hoge energieprijzen. Deze lening neemt voor de directies voor een stuk de kapitaaldrempel weg. Door het feit dat er daarnaast geen kapitaalkost moet worden opgehoest en doordat de huidige marktprijzen de pan uit swingen, wordt de terugverdientijd van deze groene investering enkel korter. Het is dus zaak om de scholen zo veel mogelijk de weg te laten vinden naar de Energielening van AGION”, aldus Coel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is