Lapseheide/Tessenderloseweg & Nieuwe Dijkstraat

De werken aan de Lapseheide/Tessenderloseweg en die aan de Nieuwe Dijkstraat zullen geclusterd worden in éénzelfde project en zullen daardoor ook gefaseerd uitgevoerd worden.

In een eerste fase zal het traject van de Lapseheide tot aan het kruispunt met de Vanzeerstraat en de Veken Blokstraat aan bod komen. Dat deel van het project loopt hierdoor over het grondgebied van Diest én het Limburgse Tessenderlo. De plannen voor die eerste fase werden reeds afgerond en momenteel loopt de procedure voor de 78 grondverwervingen. Op het grondgebied Tessenderlo werden er al 25 onteigeningsaktes ondertekend, op grondgebied Diest is het nog wachten op de eerste.

In een tweede en derde fase worden de Tessenderloseweg en de Nieuwe Dijkstraat onder handen genomen, maar hiervan bestaan nog geen uitvoeringsplannen. Er wordt verwacht dat dit traject pas in een stroomversnelling kan gaan na de opstart van de realisatie van fase 1.

Doortocht Schoonaerde en Diestsebaan

In Schoonaarde takt de Nieuwe Dijkstraat aan op de N29 Diestsebaan/Schoonaerde. Ook daar is op termijn een volledige herinrichting gepland. Er is momenteel een studiebureau aangesteld dat zich bezighoudt met de opmaak van een projectnota. Die zou in 2024 voltooid moeten zijn, waarna de grondinnames en aanvraag van de omgevingsvergunning kunnen aanvangen.

Arnout Coel: “Het is een goede zaak dat AWV een eerste belangrijke aanzet gegeven heeft ter voorbereiding van de verschillende werken in Diest. Hopelijk kunnen er voor de onteigeningen van de eerste projectfase ook op grondgebied Diest kortelings aktes ondertekend worden. Dat is immers een noodzakelijke voorwaarde om in de nabije en verre toekomst het vlotte verloop van allé volgende stappen te garanderen.”

Frederik Boone (N-VA-fractieleider Diest): “De veiligheid van de zwakke weggebruikers is een belangrijke bekommernis van N-VA Diest. We zijn dan ook tevreden dat de Vlaamse overheid het startschot voor een lang traject gegeven heeft. Wel, roepen we op om de verschillende fases goed op elkaar af te stemmen zodat de hinder voor de buurtbewoners beperkt blijft.”