Planning

Momenteel is de onteigeningsfase lopende. Van de 26 nodige grondverwervingen zijn er reeds 14 gerealiseerd. Bij één perceel worden er moeilijkheden verwacht en zal er mogelijk via gerechtelijke weg verworven moeten worden. Dit kan impact hebben op de timing van het vervolgtraject. Wel moet benadrukt worden dat er geen huizen onteigend moeten worden.

Uit een vraag van Arnout Coel aan Vlaams minister Lydia Peeters blijkt dat de aanbesteding zal moeten afgerond zijn in het najaar van 2022, waarna de effectieve werken van start zullen kunnen gaan in 2023.

De werken worden daarnaast afgestemd op de herinrichting van de stationsomgeving van Haacht. In de plannen werd voorzien dat de toekomstige fly-over over de spoorweg vlot zal kunnen aansluiten op o.a. de nieuwe busbaan op de N21.

Financiering

In de samenwerkingsovereenkomst tussen het Agentschap Wegen en Verkeer, de Gemeente Haacht en Aquafin werden afspraken gemaakt over wie welk deel van de werkzaamheden op zich zou nemen en welke financiële bijdrage daaraan gekoppeld is. Als antwoord op de vraag van Arnout Coel liet de minister het volgende weten:

Aquafin zal de vernieuwing van de riolering op zich nemen en levert daarbij een bijdrage van 1,3 miljoen euro.

De gemeente Haacht financiert met 500 000 euro de voetpaden, het straatmeubilair en de groenvoorzieningen binnen de bebouwde kom.

Tot slot neemt AWV de hoofdbrok van 3,2 miljoen voor zijn rekening voor de vernieuwing van de rijbaan, fietspaden, busbaan, regenwaterafvoer op de gewestweg en de groenvoorzieningen buiten de bebouwde kom.

In de pers

Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220722_94876385