Oorspronkelijk enkel wegeniswerken

De geplande werken aan de zogenaamde ‘Tip van Hever’ werden oorspronkelijk enkel opgevat als zuivere wegeniswerken die de verkeerssituatie moeten verbeteren. De werkzaamheden die in het voorjaar van 2024 zouden aanvangen zijn gericht op het verbreden van de smalle fietspaden langs de Trianonlaan en het aanleggen van veilige fietsoversteekplaatsen op het kruispunt met de Leuvensesteenweg.

De afgelopen maanden kwam er onverwacht een bijkomende rioleringsproblematiek boven, waardoor de oorspronkelijke planning in de war wordt gestuurd.

“In de maanden juni en juli van 2023 kwam AWV na overleg met de rioolbeheerders te weten dat er iets verderop, op Mechels grondgebied, rioleringswerken onder de Leuvensesteenweg moeten gebeuren. Doordat dat stuk van de steenweg nog tot de projectzone van ‘Den Tip’ behoort, wil AWV dit mee in het bestaande project integreren.”, verduidelijkt Coel.

“Voor de uitvoering van de wegeniswerken moet de oever van de nabijgelegen vijver verplaatst worden. In tegenstelling tot wat altijd verondersteld werd, hebben we moeten vernemen dat die vijver nog steeds niet afgekoppeld is van het afwateringssysteem. Hierdoor komen we ook op dat punt voor verrassingen te staan.”, vult Crol aan.  

Timing vervolg

De betrokken rioolbeheerders PIDPA en Fluvius maken zo maken zo snel mogelijk werk van de rioleringsplannen die toegevoegd moeten worden aan de bestaande wegenisplannen. Maar doordat die aanpassing de verschillende administratieve stappen zoals de aanvraag van een omgevingsvergunning en de aanbestedingsprocedure nog moet doorlopen, zal de uitvoering van de werken pas later in 2024 ten vroegste starten. Door de extra rioleringswerken zal de totale uitvoeringstermijn naar schatting met 25 procent toenemen.

Arnout Coel & Hans Crol: “Den Tip is een bijzonder gevaarlijk kruispunt voor zwakke weggebruikers en ook de fietspaden op de Trianonlaan zijn dringend aan vervanging toe. Om die reden plaatste AWV de heraanleg in het vooruitzicht, maar tot op heden zit er weinig schot in de zaak. Als klap op de vuurpijl komt er nu de rioleringsproblematiek bovenop. We roepen de betrokken partners op om, in samenspraak met de gemeente, de nodige urgentie aan dit project te geven. Dit in het belang van de verkeersveiligheid.“

In de pers

ROBtv: https://www.robtv.be/nieuws/werken-aan-de-tip-van-hever-met-enkele-maan…

Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231013_94986409