Heraanleg Kruispunt Mechelsesteenweg/Molenweg - Herent

Door Arnout Coel op 31 augustus 2022, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaams-Brabant

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil in 2023 of 2024 starten met de herinrichting van een traject van 500 meter van de N26 Mechelsesteenweg rond het kruispunt met de Molenweg in Winksele (Herent). Ook het kruispunt zelf zal aan een heraanleg onderworpen worden.

Veiligheid en toegankelijkheid

Het opzet van de werken is om in eerste instantie de veiligheid van de fietsers te verbeteren door o.a. de aanleg van vrijliggende fietspaden. Daarnaast zal AWV het kruispunt heraanleggen zodat de Molenweg loodrecht op de N26 komt te liggen. Dit zal ervoor zorgen dat de zichtbaarheid vergroot en dat de bereikbaarheid van de KMO-zone Hambos, even verderop in Haacht, verbeterd wordt.

Noodzakelijke grondverwervingen

Als antwoord op een schriftelijke vraag van Arnout Coel liet minister Lydia Peeters weten dat er in totaal een 30-tal grondverwervingen moeten afgerond worden. Ze gaf hierbij ook een stand van zaken mee:

Eén is reeds gerealiseerd;
Er zijn acht akkoorden, waarvan al enkele in een akte gegoten;
Drie vergevorderde onderhandelingen waar een akkoord te verwachten is;
Twee innames die niet meer doorgaan omdat het gemeentebestuur de gronden van Fluxys verworven heeft;
Eén weigering.

De overige innames zitten nog in onderhandeling.

Ook de ontwerpplannen zijn volop lopende, maar de verdere afwerking hiervan is in sterke mate afhankelijk van het verloop van de onteigeningsdossiers.

Wat zal het kosten en wie betaalt mee?

AWV trekt zo’n 2,1 miljoen euro uit voor de onteigeningsfase en de ontwerpstudie. Ook Aquafin en de gemeente Herent zullen elk respectievelijk een bijdrage van 50 000 en 500 000 euro leveren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is